ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΡΙΑ

 

VETCARE
ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ IN VITRO - ΕΜΒΟΛΙΑ - ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ - ΦΑΡΜΑΚΑ - ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ

AQUAHEALTH
ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ - ΥΓΙΕΙΝΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

 

 

 

 

 

ClO2 based

 

 

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚO ΕΥΡΕΩΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Περιγραφή:

Οι ταμπλέτες Dutrion διαλύονται γρήγορα στο νερό (γλυκό ή θαλασσινό) και δημιουργούν μακράς διάρκειας (30 ημέρες) διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου (ClO2), το οποίο, όπως το όζον, αποτελεί ευρέος φάσματος απολυμαντικό αέριο σε υδατικό διάλυμα. Προσφέρει συνδυασμένη βακτηριοκτόνο, ιοκτόνο, μυκητοκτόνο και αποσμητική δράση. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για τις απαιτήσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Παρότι το χλώριο βρίσκεται στη σύνθεσή του, το Dutrion δεν απολυμαίνει εκλύοντας ελεύθερο χλώριο, αλλά ασφαλές διοξείδιο του χλωρίου (ClO2). Τα μόρια του διοξειδίου του χλωρίου είναι βιοκτόνα σκοτώνοντας στην κατάλληλη δοσολογία το πλήρες φάσμα των βακτηρίων, ιών, μυκήτων, ζυμών μικροφυκών και πρωτοζώων παρασίτων.

Το Dutrion είναι βολικό, οικονομικό, ασφαλές, μη διαβρωτικό υλικό, που μεταφέρεται εύκολα. Διαλυόμενο στο νερό παράγει ClO2 χωρίς τοξικά παραπροϊόντα, όπως χλωρίτη, χλωρικά ανιόντα, χλωρίδια ή ελεύθερο χλώριο. Δεν σχηματίζει τοξικά ή καρκινογόνα παραπροϊόντα, οπότε συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των βιοκτόνων που είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η ασφάλεια και απολυμαντική δράση του διοξειδίου του χλωρίου έχουν τεκμηριωθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (US Environmental Protection Agency -EPA) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization -WHO).

 

Βασικές ιδιότητες:

Το Dutrion έχει ευρύ φάσμα δράσης κατά μικρο-οργανισμών, όπως βακτήρια, μύκητες, σποριάγγεια μυκήτων, ιούς και επίφυτα. Δεν έχει βλαπτική δράση σε ανώτερα είδη (φυτά, ζώα, άνθρωπος).

Τα βακτήρια ουδέποτε αποκτούν ανθεκτικότητα απέναντι στο Dutrion αφού το προϊόν διαπερνά το κυτταρικό τοίχωμα, αποδομεί τα πολυπεπτίδια και καταστρέφει το RNA και DNA.

Ως ισχυρός οξειδωτικός παράγων, το Dutrion αποδομεί τα αναγωγικά υλικά στο νερό, όπως περιττώματα και υπολείμματα τροφών, οπότε διαυγάζει και βελτιώνει το περιβάλλον των δεξαμενών και εμμέσως ενισχύει την περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο (μειώνοντας την BOD). Η δράση του αποτρέπει μεταδοτικά νοσήματα στην ιχθυοκαλλιέργεια και γαριδοκαλλιέργεια. Η διαβρωτική δράση του Dutrion (μέταλλα, υφάσματα) είναι μηδαμινή.

Το ClO2 είναι πλήρως ενεργό και δραστικό σε επίπεδα pH μεταξύ 4 και 10 (το pH του θαλασσινού νερού είναι 8,25), καθώς επίσης και στην παρουσία αμμωνίας και αμινών. Αντίθετα, το χλώριο δεν δρα όταν η τιμή του pH υπερβεί το 7,5 και είναι συνεπώς ακατάλληλο και για τον πρόσθετο αυτόν λόγο, για χρήση σε εγκαταστάσεις ιχθυοτροφείων θαλασσινών ειδών.

Το ClO2 αποτρέπει την δημιουργία βιο-μεμβρανών (biofilm) στις σωληνώσεις των δικτύων παροχής νερού και αποχετεύσεων, διότι διαπερνά και αποδομεί το οργανικό υπόστρωμα (slime) και καταστρέφει τα βακτήρια.

 

Εφαρμογές:

Το Dutrion χρησιμοποιείται αντί του χλωρίου, για την εξυγίανση του πόσιμου νερού. Χρησιμοποιείται ευρέως στις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, στα νοσοκομεία, ξενοδοχεία, την γεωργία και κτηνοτροφία.

 

Χρήση και δοσολογικά σχήματα στην υδατοκαλλιέργεια:

 

l Γενική απολύμανση (εμβάπτιση υποδημάτων, απολύμανση οχημάτων, πλωτών μέσων, δαπέδων, δεξαμενών και εργαλείων). Οι ταμπλέτες Dutrion παραμένουν δραστικές για 30 ημέρες μετά την διάλυσή τους. Μετά την διάλυση σε γλυκό ή θαλασσινό νερό, το Dutrion μπορεί να εφαρμοστεί με εμβάπτιση, ψεκασμό, σπόγγισμα ή βούρτσισμα, ή ακόμη με αερόλυμα (fogging). Συνιστώμενη δόση: 1g ανά λίτρο νερού (1ppt). Για επαναλαμβανόμενες εφαρμογές, π.χ. καθημερινή απολύμανση ή εμβάπτιση μακράς διάρκειας, συνιστάται δόση: 10g ανά m3 (10ppm).

l Νερό μεταφοράς αβγών ή νεαρών ψαριών (γόνου). Το Dutrion μπορεί να διαλυθεί στην συγκέντρωση 0,05ppm για την μεταφορά αβγών προς/από τους ιχθυογεννητικούς σταθμούς, ή στη συγκέντρωση 0,1ppm στο νερό μεταφοράς ιχθυδίων από τον σταθμό προς τους κλωβούς εκτροφής, ιδίως εάν η ιχθυοφόρτιση των δεξαμενών μεταφοράς είναι υψηλή.

l Υπό εκκόλαψη αβγά και λάρβες. Το Dutrion μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή του αδρανούς οργανικού φορτίου και την πρόληψη της αύξησης του βακτηριακού φορτίου του νερού των δεξαμενών στην ασφαλή συγκέντρωση 0,05~0,1 ppm. Η δοσολογία προσαρμόζεται ανάλογα με την ποιότητα (θολερότητα, παρουσία υπολειμμάτων τροφών) του νερού

l Δεξαμενές ψαριών. Προκειμένου να προληφθεί ή να περιορισθεί η μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων, το Dutrion μπορεί να διαλυθεί στο νερό σε συγκεντρώσεις 0,15~15 ppm και η προσθήκη του να επαναλαμβάνεται, είτε καθημερινά, είτε κάθε 3 με 5 ημέρες.

l Παγοποιία. Το νερό αποτελεί το σημαντικότερο υλικό, που χρησιμοποιείται ευρύτατα σε όλα τα συστήματα επεξεργασίας τροφίμων και η ποιότητά του είναι καθοριστική για την υγιεινή των τροφίμων. Εάν το νερό είναι μολυσμένο, η μόλυνση διαδίδεται δια μέσου των δικτύων διανομής και επιβαρύνει όλες τις διαδικασίες και τα τμήματα μιας βιομηχανίας και επηρεάζει ολόκληρες παρτίδες προϊόντων. Ανεξάρτητα από την προέλευσή του, ακόμη και εάν πρόκειται για νερό δικτύου πόλης, δεν είναι στείρο και μπορεί να μεταφέρει βακτήρια μύκητες και ιούς. Οι πλείστοι από τους μικρο-οργανισμούς αυτούς δεν είναι παθογόνοι, αλλά δεν αποκλείεται η παρουσία ανεπιθύμητων εντεροβακτηρίων, E. coli, salmonella, legionella και listeria. Ο πάγος που χρησιμοποιείται στη συσκευασία και για την συντήρηση ιχθυηρών πρέπει να παρασκευάζεται με ClO2. Το Dutrion μπορεί να προστίθεται στο νερό παγοποιίας στη δόση 10~30 ppm. Η αργή έκλυση ClO2 στην επιφάνεια των ψαριών καθώς ο πάγος λιώνει, προστατεύει από την ανάπτυξη βακτηρίων, παρεμποδίζει την σήψη και αποσμεί, παρατείνοντας τον χρόνο συντήρησης των προϊόντων.

l Απεντερωμένα και απολεπισμένα φιλέτα ψαριών. Εμβάπτιση λίγων δευτερολέπτων σε διάλυμα Dutrion επιμηκύνει το χρόνο διατήρησης των φιλέτων. Το ClO2 έχει ισχυρή δράση κατά των κλωστριδίων, σαλμονελλών, σταφυλοκόκκων, στρεπτοκόκκων, ακόμη και σε περιβάλλοντα επιφορτισμένα με οργανικές ύλες. Ακόμη και τα πλέον ανθεκτικά στελέχη μυκήτων καταστρέφονται εντός 60 δευτερολέπτων. Οι ανθεκτικότεροι όλων σπορογόνοι μικρο-οργανισμοί εξοντώνονται σε 5 λεπτά. Η χρήση του Dutrion είναι ασφαλής και δεν υπόκειται σε περιορισμούς χρήσης σε επαφή με τρόφιμα. Η συνήθης δοσολογία κυμαίνεται στα 10~30 ppm.

l Υγρά λύματα και νεκρή βιομάζα. Η βιομηχανία ιχθυηρών παράγει μεγάλες ποσότητες στερεών και υγρών μολυσμένων αποβλήτων, για την εξυγίανση και απόσμηση των οποίων το Dutrion είναι κατάλληλο στις συγκεντρώσεις μεταξύ 10~100 ppm.

l Σωληνώσεις/δίκτυα νερού. Το Dutrion καταστρέφει τα παθογόνα βακτήρια και αποδομεί τις βιο-μεμβράνες που επιστρώνουν εσωτερικά τις σωληνώσεις.
Σε κάθε σύστημα νερού κυκλοφορεί πλήθος θρεπτικών στοιχείων, όπως άλατα, αιωρούμενα στερεά, προϊόντα οξείδωσης μετάλλων, ποικίλες οργανικές και ανόργανες ουσίες, που ευνοούν την ανάπτυξη μικρο-οργανισμών στο υγρό περιβάλλον, αρκεί να προσκολληθούν στην εσωτερική επιφάνεια των σωλήνων. Ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός τους οδηγεί στην πάχυνση του αρχικού στρώματος, το οποίο καθίσταται υπόστρωμα σε νέα στρώματα μικροοργανισμών, οπότε η στιβάδα επεκτείνεται προς τον αυλό του σωλήνα προκαλώντας τη στένωσή του. Η διαρκής ροή νερού προμηθεύει διαρκώς τις βακτηριακές αποικίες με θρεπτικές ουσίες.
Επιπρόσθετα, το θερμό περιβάλλον των συστημάτων θέρμανσης ή των εναλλακτών θερμότητας εξιδανικεύει τις συνθήκες ραγδαίας βακτηριακής ανάπτυξης. Οι πληθυσμοί των βακτηρίων κυριαρχούνται από αερόβια βακτήρια (απαιτούν οξυγόνο), αλλά και από αναερόβια (δεν έχουν ανάγκη οξυγόνου) στα βαθύτερα στρώματα της βιο-μεμβράνης (
bio-film).

Οι σχηματισμένες βιομεμβράνες, συχνά αναφέρονται ως «γλίτσα» και δημιουργούν πλέγμα όπου μπορούν πλέον να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν πιο απαιτητικοί μικρο-οργανισμοί, όπως πρωτόζωα, τα οποία τρέφονται με τα βακτήρια, αλλά και άλγες και μύκητες. Τμήματα της παχυμένης βιομεμβράνης μπορούν να αποκολληθούν και να επιμολύνουν και άλλα τμήματα του δικτύου των σωληνώσεων, συχνά μεταφέροντας και παθογόνους μικροοργανισμούς (π.χ. legionella στα συστήματα κλιματισμού).

Τα αναερόβια θειο-αναγωγικά βακτήρια των βιομεμβρανών παράγουν θειικό οξύ που διαβρώνει τους σωλήνες. Ομοίως, αναερόβια βακτήρια που οξειδώνουν τον σίδηρο επίσης διαβρώνουν τους σωλήνες. Η πάχυνση της βιομεμβράνης μειώνει τη διάμετρο του αυλού και αυξάνει τις τριβές κατά τη ροή του νερού, με αποτέλεσμα την αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων (κόστος) των κυκλοφορητών και αντλιών.

Επιπρόσθετα, η στιβάδα της βιομεμβράνης δρα ως θερμο-μονωτικό (βιομεμβράνη πάχους 1mm έχει το ίδιο θερμομονωτικό αποτέλεσμα όπως μία στιβάδα αλάτων 5mm), μειώνοντας αισθητά την απόδοση των συστημάτων θέρμανσης –εναλλακτών θερμότητας.

Η απομάκρυνση της μολυσματικής «γλίτσας» από τα δίκτυα σωλήνων νερού είναι ουσιώδης ανάγκη. Το Dutrion, στη συγκέντρωση 100 ppm έως 1ppt “σκοτώνει” και απομακρύνει τις βιομεμβράνες των σωληνώσεων.

 

αρχή 

 

Διαφημίσεις Google


 

 

 

Προφυλάξεις (για τους χρήστες):

Το Dutrion είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο και τα ζώα στις συνιστώμενες συγκεντρώσεις. Δεν είναι τοξικό, καυστικό ή ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Η διαχείριση του πυκνού προϊόντος να γίνεται με την δέουσα προσοχή, π.χ. φορώντας γάντια κλπ. συμπληρωματικά προστατευτικά εξαρτήματα.. Στην περίπτωση που το πυκνό-αδιάλυτο προϊόν έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια, συνιστάται έντονη έκπλυση με άφθονο νερό για αρκετά λεπτά της ώρας.
Να μην προσλαμβάνεται από το στόμα. Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά.

Συσκευασία και αποθήκευση:

Διαθέσιμο σε ταμπλέτες 1g και 20g. Διατίθενται αεροστεγή πακέτα 500g που περιέχουν, είτε 200 ταμπλέτες του 1g, είτε 25 ταμπλέτες των 20g. Συσκευάζονται σε πλαστικό δοχείο των 10 πακέτων.
Διατίθεται επίσης και σε σκόνη δύο συστατικών (βλέπε στη συνέχεια).

Συντηρείται στον αρχικό πλαστικό περιέκτη σε σκοτεινό, δροσερό, ξηρό και καλά αεριζόμενο χώρο, μακριά από τρόφιμα ή ποτά και χωριστά από αναγωγικά ή εκρηκτικά υλικά. Να χρησιμοποιείται ο αρχικός περιέκτης με την κατάλληλη σήμανση.

Ο χρόνος διατήρησης των ταμπλετών είναι 2-5 χρόνια, εξαρτώμενος από την καταλληλότητα των συνθηκών αποθήκευσης.

Τα διαλύματα παραμένουν δραστικά για 30 ημέρες, οπότε μπορεί να διατηρούνται πυκνά-αρχικά διαλύματα, π.χ. 0,2% stock solution (διάλυση ταμπλέτας 20g σε 1lt νερό), έτοιμα για περαιτέρω αραίωση ανάλογα με την χρήση.

 

Dutrion σε σκόνη

Η σκόνη Dutrion αποτελείται από δύο συστατικά τα οποία πρέπει να αναμιχθούν αμέσως πριν τη διάλυση.

Σκόνη A (Χλωριώδες νάτριο με πρόσθετα) και Σκόνη B (Διθειώδες νάτριο με πρόσθετα).

Αναμιγνύοντας ίσες ποσότητες σκόνης A και σκόνης B και διαλύοντάς τες σε συγκεκριμένο όγκο νερού δημιουργείται άμεσα δραστικό διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου, όπως και με τις έτοιμες ταμπλέτες.

Το πλεονέκτημα της σκόνης έναντι των ταμπλετών Dutrion, εκτός από το χαμηλότερο κόστος, συνίσταται στο ότι τα επιμέρους συστατικά δεν είναι οξειδωτικά όσο βρίσκονται χωριστά, οπότε δεν ανάγονται με την πάροδο του χρόνου (μακρά συντήρηση).

Το μειονέκτημα αντίθετα, έγκειται στην ανάγκη να αναμιχθούν τα συστατικά ακριβώς ισόποσα και σε υπολογισμένο όγκο νερού ώστε να προκύψει ένα αρχικό πυκνό διάλυμα το οποίο θα αραιωθεί στη συνέχεια μέχρι την επιθυμητή συγκέντρωση. Το αρχικό διάλυμα παραμένει δραστικό 30 ημέρες.

Συχνά χρειάζεται μία αυτόματη, ρυθμιζόμενη “δοσομετρική μονάδα” η οποία προσθέτει συνεχώς την κατάλληλη ποσότητα του πυκνού διαλύματος στο νερό που κυκλοφορεί, ώστε να διατηρείται σταθερή η συγκέντρωση του Dutrion στα επιθυμητά καθορισμένα επίπεδα.Συσκευασία Dutrion σε σκόνη (Σκόνη A και B):

 

5 αεροστεγείς συσκευασίες 1kg σε δοχείο (5 kg)
4 δοχεία σε κάθε κιβώτιο (20
kg).

 

Σκόνη A (δοχείο 5kg)

 

Σκόνη B (δοχείο 5kg)

Δοσομετρική μονάδα DUTRION

 

 

 

Dutrion έναντι Χλωρίου

Το χλώριο και τα βασιζόμενα σε αυτό απολυμαντικά (π.χ. υποχλωριώδες νάτριο, υποχλωριώδες ασβέστιο, κλπ) ελευθερώνουν στο νερό το λεγόμενο "ελεύθερο χλώριο". Το ελεύθερο χλώριο, γνωστό ως υποχλωριώδες οξύ, αποτελεί το βιοκτόνο συστατικό που εξολοθρεύει τους παθογόνους μικρο-οργανισμούς, αλλά ταυτόχρονα σχηματίζει επικίνδυνα παρα-προϊόντα στο νερό (THM, HAA, Mutagen X, κλπ.) αντιδρώντας με τα οργανικά υλικά. Τα παρα-προϊόντα της απολύμανσης (disinfection by-products -DPBs) δεν είναι πλέον αποδεκτά στο πόσιμο νερό ή στα τρόφιμα.
Η συνεχιζόμενη χρήση του χλωρίου οφείλεται στην ευκολία χρήσης του και κυρίως στο χαμηλό κόστος.

 

Σε αντίθεση με το χλώριο που οξειδώνει αρχικά όλα τα ανόργανα και οργανικά υλικά στο νερό πριν αρχίσει να σκοτώνει τους μικρο-οργανισμούς, το Dutrion δεν υδρολύεται, ώστε να αντιδράσει κατά προτίμηση με τα οργανικά υλικά, αλλά καταστρέφει πρώτα τους μικρο-οργανισμούς και στη συνέχεια οξειδώνει τα λοιπά οργανικά συστατικά του νερού. Γι’ αυτό έχει γρήγορη απολυμαντική δράση σε 2-10 λεπτά και η ανάλωσή του είναι χαμηλή. Συχνά 60% - 80% της αρχικής συγκέντρωσης παραμένει στο διάλυμα μετά την ολοκλήρωση της απολύμανσης, οπότε η απολυμαντική ικανότητα των διαλυμάτων παραμένει υψηλή και ενεργή για μεγάλα διαστήματα (residual disinfection capacity). Επειδή δεν υδρολύεται στο νερό, δεν σχηματίζει τοξικά παρα-προϊόντα απολύμανσης (disinfection by-products -DPBs).

 

αρχή 

 English

 Αρχική σελίδα
 Επικοινωνία

 Προϊόντα και υπηρεσίες για ψάρια
 Άρθρα και εκθέσεις

Σύνδεσμοι:

 Διαδικτυακές βάσεις δεδομένων ιχθυοτροφίας
 Ιστοσελίδες ενημέρωσης βιολογίας και ιχθυολογίας

 

Copyright © Δρ Πάνος Βαρβαρίγγος

Απαγορεύεται η ανατύπωση ή δημοσίευση τμημάτων ή όλου του ιστοτόπου.
Κανένα δικαίωμα δεν απορρέει από τη χρήση του.

Αποποίηση ευθύνης:

Κατεβλήθη κάθε προσπάθεια για την αρτιότητα των πληροφοριών που περιέχονται, μέχρι την τελευταία αναθεώρηση των κειμένων. Οι πληροφορίες βασίζονται στην πρακτική και επιστημονική εμπειρία και έχουν ενημερωτικό σκοπό. Δεν αποσκοπούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική καθοδήγηση.
Ο υπεύθυνος συντάκτης του διαδικτυακού τόπου αποποιείται κάθε ευθύνης που απορρέει από την λανθασμένη ερμηνεία των πληροφοριών και των σχετικών συνεπειών.

 

Διαφημίσεις Google